ACTIVITAT DE VELA

La Vela Escolar és un Projecte iniciat pel Club Marítim Torredembarra juntament amb l’Escola Antina durant el curs 2005-2006.  L’objectiu d’aquest projecte sempre ha estat el d’obrir la porta al mar als nens i nenes de Torredembarra, un poble lligat al mar.

Des del primer any, considerem que el Projecte ha estat molt ben rebut. Els alumnes s’ho passen bé aprenent sobre l’àmbit marítim i fins i tot n’hi ha que segueixen navegant a l’ acabar el curs i s’integren als equips de regates del Club Marítim.

Els alumnes dels cursos de 3er, 4rt , 5è i 6è de primària inclouen en el seu currículum uns crèdits d’aquesta activitat esportiva que consisteixen en 10 sessions de vela,essent cada sessió de 2.30 hores.

Una classe de vela es divideix en dues parts: la classe a terra i la navegació. La classe a terra consisteix en una explicació teòrica de la sessió a l’aigua, que a la vegada és un avanç dins del temari nàutic a impartir durant tot el curs. A l’explicació teòrica, el monitor explica quin recorregut es farà al mar i les maniobres que es practicaran, per evitar que els alumnes es trobin desubicats al sortir al mar.

Un cop s’acabi l’explicació teòrica, els alumnes disposaran d’un temps per esmorzar.

Abans de sortir, a tots els nens i nenes se’ls hi proporciona una armilla salvavides i un neoprè, per a la seva seguretat. Desprès d’això, es munten les embarcacions sota la supervisió del monitor i quan tot està preparat, es fan a la mar.

Un cop a la mar, comença la part de la navegació. Cada monitor vigilarà el desenvolupament de la sessió ajudant i oferint consells als seus alumnes, que practicaran els exercicis proposats a terra. Cal destacar que cada monitor animarà als seus alumnes a practicar una navegació agrupada, per a que la classe sigui més segura.

Un cop acabada la part de la navegació, tot el grup desmuntarà les embarcacions que s’han utilitzat. Guardaran el material a l’escola de vela i es farà una valoració de la sessió, en la que s’intenta que els alumnes entenguin i assimilin els exercicis realitzats i els errors comesos. Un cop acabat el repàs de la sessió, els monitors quedaran reunits amb el seu grup d’alumnes, fins a que els professors de l’Antina els recullin. En cap cas un alumne sortirà de la zona verda del CMT sense un monitor.

10:00h
  •  Inici de la Classe i Equipament (Neoprens i Armilles)
  •  Explicació Teòrica
  •  Sortida a l’Aigua (Navegació i orientació de les veles, aproximació de les balises, reglament de prevenció dels abordatges)

11:30h
  •           Arribada a Terra
  •           Desmuntar Embarcacions
  •          Repàs de la sessió

12:00h
  •           Finalització


Per a fer aquests cursos, el Club Marítim Torredembarra disposa de les següents embarcacions:

Raquero:

És una embarcació col·lectiva, destinada als alumnes de 3er de primària, que els permet una introducció al món de la vela òptim. El monitor navega amb ells, els corregeix i els ajuda. Això permet que els alumnes tinguin un model a seguir dins de l’embarcació. A la vegada, la seva figura els hi dóna seguretat i confiança.



Optimist:

L’optimist és una embarcació  individual o, en el cas de principiants, doble, destinada als nens de 4rt curs de primària. Es troba a qualsevol Escola de Vela de Catalunya i arreu d’Espanya. El seu disseny permet una bona navegació i a la vegada, molta seguretat.  El monitor segueix en tot moment el grup de nens però en aquest cas, no dins de la mateixa embarcació, sinó que segueix al grup des d’una llanxa pneumàtica, des d’on els hi dóna les instruccions, els passos a seguir i els corregeix .




Laser Pico:

Embarcació doble, amb dues veles. Cada alumne porta les escotes d’una de les veles. L’embarcació és més ràpida, amb un casc molt resistent. El monitor, com en el cas de l’optimist, segueix al grup amb la llanxa pneumàtica. S’utilitza amb els alumnes de 5è i 6è de primària.



Patí Català:

El Patí Català és l’embarcació més nombrosa al nostre Club. Embarcació genuïnament catalana, el patí és una embarcació fabricada amb fusta, amb la particularitat de que navega sense timó, i el seu disseny el fa ràpid i àgil. Resulta molt divertit pels alumnes, ja que al no tenir timó, es dirigeix gràcies al pes del patró, això també fa que l’alumne sigui més sensible als canvis que afecten a l’embarcació, el vent i el seu entorn. És una autèntica escola de navegació. Els alumnes de primària utilitzen la versió júnior del Patí Català.

Durant les últimes classes els alumnes tenen l’oportunitat de provar altres embarcacions de l’escola, com el Patí Català. A més, a l’última classe, es prepara una regata per a cada classe. La regata de final de curs suposa la introducció a la competició esportiva de la vela i l’inici, en moltes ocasions, d’una activitat que pot durar molts anys.
La Federació Catalana de Vela té inscrites persones amb edats que van dels 7 fins els 80-85 anys.



Com que a l’Escola de Vela depenem d’un medi, el vent, que no sempre ens es favorable, els monitors tenen al seu abast diversos recursos per a fer les classes més entretingudes, sense perdre el nivell d’ensenyança:

·  En cas de poc vent: Sortides en llanxa, visites al port, passejos en “kayak” o “paddle surf”.

·   En cas d’un dia favorable: S’aprofita el dia a mar, navegant, realitzant exercicis, recorreguts o maniobres, per a l’aprenentatge de la navegació.

·  En cas de massa vent: Classes teòriques per avançar temari, amb el reforç de fitxes i vídeos didàctics proporcionats per la Federació Catalana de Vela, tallers de nusos, “gimcanes” nàutiques, visites per les instal·lacions del Club (varader d’embarcacions, nau amb les embarcacions, seu social).




Cal destacar que en totes les nostres classes de vela hi ha un monitor per a cada 10 alumnes, tal i com dicta la Federació Catalana de Vela. A més a més, els monitors, mitjançant comunicació per ràdio, reben l’atenció del personal de Terra, que tenen preparada des de primera hora del matí una embarcació d’emergència. Tot el personal del Club Marítim de Torredembarra està federat, tenen la titulació de monitor de Vela, el DEA (titulació de desfibril·ladors externs automàtics) i titulació vàlida per a portar embarcacions nàutiques. Contem amb monitors vàlids, amb anys d’experiència tant en la navegació com en l’ensenyança de la vela, a l’escola d’estiu i als equips de regates.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada